Ketentafel Popmusici presenteert toekomstplannen voor fair pay op VNPF podia op ESNS 2024

Foto: ESNS

Panel: Fair pay op de VNPF podia, de volgende stap

Panelleden: Noud van de Rhee, Jolanda Beyer, Rita Zipora, Pien Feith, Bastiaan Vinkenburg

Locatie: Oosterpoort, kleine zaal

Datum: 19 januari

Tijdstip: 15.00 – 16.00 uur 

Taal: Nederlands

 

Op Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2023 presenteerde de ketentafel Popmusici, na een jaar onderling overleg, een analyse van de inkomenskloof tussen de actuele gages en een passend en eerlijk honorarium (fair pay) voor popmuzikanten. Conclusie van de analyse: per jaar is er € 7,8 miljoen méér nodig voor fair pay. De analyse en het bijbehorende rapport, De kloof tussen inzet en inkomsten van popmuzikanten, werden uitgevoerd door adviesbureau Berenschot.

In het verlengde hiervan presenteerde de ketentafel de eerste conceptversie van een rekentool, waarmee op basis van vijf carrièrefases bepaald kan worden welke gage minimaal bij een live-optreden op een podium hoort. De Rekentool Popmusici is inmiddels klaar en in gebruik! Door middel van 11 objectieve criteria kan geïdentificeerd worden tot welke fase een act behoort.

 

De ketentafel buigt zich nu over structurele financiering en over de systematiek die moet borgen dat extra fair pay middelen ook daadwerkelijk bij de muzikant terechtkomen. In het panel ‘Fair pay op de VNPF podia, de volgende stap’ gaan fairPACCT programmamanager Noud van de Rhee, Jolanda Beyer van Patronaat, Rita Zipora van BAM! Popauteurs, Pien Feith van Friendly Fire en Bastiaan Vinkenburg namens Berenschot in gesprek over de ontwikkelingen tot nu toe, de plannen voor het opstarten van de implementatie in 2024 en de zoektocht naar structurele middelen fair pay mogelijk te maken.

 

Koop hier je tickets voor ESNS 2024.

 

Meer weten over de ketentafel Popmusici? Lees hier verder.

a

Magazine made for you.