Over fairPACCT
Doel:
De Fair Practice Code vertalen naar concrete hulpmiddelen voor toepassing in de praktijk.
Soort activiteit:
Faciliteren en ondersteunen van het overleg tussen alle relevante partijen per deelsector via zogeheten ketentafels.
Looptijd:
Fase 1: november 2021 – december 2024
Fase 2: januari 2025 – december 2028
Samenwerkingspartners:
Per deelsector is een nauwe samenwerking met verantwoordelijke partijen en de werkenden en instellingen die zij vertegenwoordigen.
fairPACCT
In november 2021 startte Platform ACCT het programma ‘Verbetering Arbeidsvoorwaarden en Collectieve Afspraken’, gefinancierd door het ministerie van OCW voor de periode 2021-2024 (fase 1). De naam van het programma is inmiddels omgedoopt in fairPACCT. FairPACCT is gericht op het concretiseren van fair pay en fair practice in diverse deelsectoren in de culturele en creatieve sector.
Per betrokken deelsector nemen onder andere werkenden en werkverleners plaats aan een ketentafel (gesprekstafel). Zij doen samen voorstellen voor betere arbeidsvoorwaarden en ontwikkelen praktijkinstrumenten, zoals tarievenrichtlijnen. Op die manier wordt de Fair Practice Code vertaald naar concrete hulpmiddelen voor toepassing in de praktijk. De opgedane kennis wordt geborgd en gedeeld met de brede culturele en creatieve sector.
FairPACCT hanteert het uitgangspunt dat deelsectoren of beroepsgroepen de ontwikkelde praktijkinstrumenten op termijn in eigen beheer nemen en de onderlinge dialoog zelfstandig voortzetten. In de periode 2025-2028 (fase 2), waarvoor een aanvullende OCW-subsidie is ontvangen, wordt daar een strategie voor ontwikkeld. Daarnaast worden in deze periode 9 nieuwe ketentafels opgestart, worden er nieuwe praktijkinstrumenten ontwikkeld met bestaande ketentafels en worden bestaande praktijkinstrumenten geüpdatet en doorontwikkeld.
FairPACCT is ondergebracht bij Platform ACCT. Het programmateam bestaat uit Noud van de Rhee (programmamanager), Lydia Jongmans (programmasecretaris) en Jet Parent (programmamedewerker).
Doelstellingen programma
Veel werkenden in de culturele en creatieve sector hebben tijdelijke contracten, gemiddeld lage inkomens en geen (financiële) ruimte voor pensioenopbouw, scholing en/of een arbeidsongeschiktheids-verzekering. Het versterken van hun inkomenspositie en de ontwikkeling van toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden stimuleert deze bloeiende sector en is ook van waarde voor de economie en maatschappij als geheel.
Met behulp van een projectsubsidie vanuit het ministerie van OCW moet het stimuleringsprogramma fairPACCT binnen Platform ACCT deze versterking en ontwikkeling bevorderen en zoveel mogelijk realiseren. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om de arbeidssituatie van alle werkenden: loondienst, zzp’ers, hybriden, wel- en niet-gesubsidieerden, stagiairs, vrijwilligers en starters.
Werkwijze ketentafels
- Nader onderzoek laten doen naar de concrete positie van de werkenden
- Meer bewustwording en transparantie scheppen over de actuele arbeidssituatie en prijsvorming binnen de deelsector en bij beleidsmakers
- Ontwikkeling van praktijkinstrumenten zoals goede voorbeelden, benchmarks, begrippenkaders, handleidingen, richtlijnen en voorstellen voor (collectieve) afspraken
- Implementatie van de praktijkinstrumenten bevorderen
- Een structurele dialoog organiseren
- Handhaving van de afgesproken verbeteringen stimuleren
HTH Research
Gedurende een jaar (met enige uitloopmogelijkheid) is er sprake van intensieve begeleiding, waar nodig met aanvullende activiteiten in het jaar erna. Het is de bedoeling in deze periode een structuur te creëren zodat een ketentafel zelfstandig verder gaat met de geagendeerde vraagstukken op de arbeidsmarkt.
Betrokken deelsectoren
De culturele en creatieve sector is heel breed en gevarieerd, dus er moet binnen het driejarige programma een volgorde in deelsectoren worden gehanteerd. Per jaar kunnen vanuit fairPACCT zes tafels begeleid worden met een mogelijke uitloop, in totaal dus maximaal 18.
Op verzoek van Platform ACCT verscheen in maart 2021 een onafhankelijk onderzoek over de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van freelance musici (pop en klassiek) en archeologen.
Door middel van een rondetafel zijn de behoeftes opgehaald onder ontwerpers, professionals in cultuureducatie en amateurkunst, filmcrew en media. Zij werden als eerste benaderd om deel te nemen.
Ook fotografen, cultuurmarketeers/communicatieprofessionals en letterenorganisaties hebben zich inmiddels bij het programma aangesloten. De deelsectoren digitale cultuur, jazz/wereld/impro, fotografie, beeldende kunst en filmfestivals zijn tevens betrokken. Vanuit interdisciplinaire theaterproducties, comic design en architectuur is belangstelling getoond.
Begeleidingscommissie
De begeleidingscommissie adviseert en ondersteunt fairPACCT bij de totstandkoming van betere arbeidsvoorwaarden en collectieve afspraken binnen verschillende disciplines in de culturele en creatieve sector.
Bart Ahsmann
Peter van den Bunder
Eva de Ruiter
Hester Swaving
Wim Tönissen
Marianna van de Velde
Marianne Versteegh
CLICKNL
Kunstenbond
Ministerie van OCW
Platform ACCT
Ministerie van OCW
Fonds Podiumkunsten
Kunsten ’92
Op de hoogte blijven?
Wil je graag op de hoogte blijven van alle stappen die er binnen het programma worden gezet richting betere arbeidsvoorwaarden en collectieve afspraken? Meld je hier aan voor de fairPACCT nieuwsbrief. Bekijk hier de eerdere edities van onze nieuwsbrief.