Ketentafel Jazz/World/Contemporary presenteert opzet voor tariefmodel met vier oplopende carrièrefasen bij InJazz Conference   

Foto: Eric van Nieuwland  |  Publicatie: 01/07/24

Donderdag 27 juni verzorgden deelnemers van de Ketentafel Jazz/World/Contemporary een presentatie bij de inJazz Conference in Rotterdam. Pieter Hunfeld van onderzoeksbureau Knyfe presenteerde de resultaten van zijn onderzoek naar beroepspraktijken en betalingen. Dit zijn bouwstenen om te komen tot een tariefmodel met vier oplopende carrièrefasen voor musici. Deze stukken worden in juli in openbare consultatie gebracht zodat iedereen kan meekijken en meepraten. Die input wordt over de zomer verwerkt en in de tweede helft van dit jaar omgebouwd tot een rekentool die musici en programmeurs in de praktijk kunnen gebruiken als richtlijn voor fair pay. Ook de betalingen aan componisten maken deel uit van het onderzoek.

Fleurine Verloop presenteerde het BIMpro onderzoek naar het aandeel van ‘Nederlandse’ acts binnen de programmering van de jazz podia en de verdeling man/vrouw daarbinnen. Meer informatie over de speelplekken in Nederland is belangrijk voor de stappen die gezet moeten worden op weg naar fair pay en fair practice in het algemeen. Datzelfde geldt voor meer gegevens over werkenden.

Pieter Schoonderwoerd van de VNJJ maakte nog eens goed duidelijk dat de weg naar fair pay goed op het netvlies staat van de podia en festivals én een gezamenlijke opdracht is voor alle onderdelen van de keten in dit genre.

Tijdens en na de sessie kwamen veel bruikbare tips en aanbevelingen binnen vanuit het publiek. Houd de website in de gaten, de stukken worden snel openbaar!

(Foto van links naar rechts: Noud van de Rhee, Pieter Hunfeld, Fleurine Verloop, Pieter Schoonderwoerd)

a

Magazine made for you.