Foto: Wikimedia / Publicatie: 11/11/24
De ketentafel Film/AV culturele producties cast & crew cs (hierna ketentafel Film/AV productie) van fairPACCT presenteert hierbij het voorstel voor de ‘Handleiding toepassing zzp-starttarieven film- en AV-productie’ (Handleiding) en de bijbehorende ‘Timesheets zzp-opdrachten film- en AV-productie’ (Timesheets). Deze zijn ontwikkeld met behulp van Social Finance Matters en zijn bedoeld voor de toepassing van de 4 al eerder gepubliceerde fair pay instrumenten in de praktijk door opdrachtgevers en opdrachtnemers die betrokken zijn bij de productie van korte films, speelfilms, documentaires, animatiefilms, innovatieve mediaproducties en series. Reageren kan tot 3 december 2024. Gebruik hiervoor het invulformulier.
Handleiding toepassing zzp-starttarieven film- en AV-productie
De Handleiding ziet in het bijzonder op de verbinding tussen twee reeds met behulp van Berenschot ontwikkelde praktijkinstrumenten: het Opdracht Kompas en de hieraan gekoppelde zzp-starttarieven zoals opgenomen in de Matrix. Als extra hulpmiddel zijn daarbij Timesheets voor zzp-opdrachten opgesteld. In zes stappen wordt uitgelegd hoe je met de praktijkinstrumenten onderhandelingen kunt ingaan over een opdracht op basis van een onderbouwd openingsbod.
Ter consultatie:
Timesheets zzp-opdrachten film- en AV-productie | versie 1.0
Om de effectieve werktijd die noodzakelijk is voor de totale uitvoering van de opdracht goed in te kunnen inschatten zijn als extra hulpmiddel Timesheets gemaakt met voorbeelden van veelvoorkomende werkzaamheden in 13 vakgebieden. Let op: algemene werkzaamheden die niet bij de opdracht horen, zoals administratie voor je eigen onderneming, scholing en voorbereiding of acquisitie om een opdracht te verkrijgen tellen niet mee. Deze zijn al verrekend in het zzp-starttarief en de daarin opgenomen zzp-opslagfactor.
Ter consultatie:
Scroll verder (na de link naar het invulformulier) om de updates/uitbreiding van de al eerder gepubliceerde praktijkinstrumenten op een rij te zien.
Vervolg
Met de reacties op deze consultatie zullen de deelnemers aan de ketentafel Film/AV productie de voorgestelde praktijkinstrumenten in december waar nodig bijstellen en afronden. Publicatie van de definitieve instrumenten is voorzien voor het einde van dit jaar, zodat deze met ingang van 2025 kunnen worden toegepast in de praktijk. Vanaf 2025 stelt het ministerie van OCW fair pay verplicht, zo ook de Rijkscultuurfondsen: sectoren moeten vanaf dat moment aangesloten zijn op een Cao dan wel, indien deze niet bestaan, op een (aanpalende) honorarium richtlijn om aan te kunnen tonen dat zij fair betalen en zodoende in aanmerking komen voor subsidiegelden.
Daarnaast wordt er nog doorgewerkt aan een Gids departementen film- en AV-productie. Hierin worden veel voorkomende opdrachten voorzien van een beknopte omschrijving van taken en werkzaamheden. De ketentafel wordt hierbij geholpen door de Nederlandse Filmacademie. Ook wordt er in het eerste kwartaal van 2025 besproken hoe afspraken over het reserveren van tijd, annulering ed. vorm zouden kunnen krijgen in een extra praktijkinstrument. Verder moet er worden gewerkt aan het beleggen van het onderhoud, de doorontwikkeling en de communicatie over de praktijkinstrumenten en de voortzetting van het ketenoverleg in de sector. Hiertoe wordt in 2025 een plan uitgewerkt. Het programma fairPACCT is tot en met 2028 verlengd maar wordt over vier jaar in principe afgerond.
___________________________________________________________________________
Invulformulier
Download hieronder het invulformulier. Deze kun je bij voorkeur vóór 3 december terugmailen aan fairpacct@platformacct.nl.
___________________________________________________________________________
Alle actuele versies van de praktijkinstrumenten van de ketentafel Film/AV productie op een rij:
Opdracht Kompas film- en AV-productie | versie 2.0
Het Opdracht Kompas is een door Bureau Berenschot ontwikkelde wegwijzer om de combinatie van taken en werkzaamheden van zzp-ers voor een professionele AV-productie beargumenteerd te kunnen waarderen, door deze taken en werkzaamheden in te delen op een passend zwaarteniveau. Het is opgebouwd langs algemene niveau-indicatoren die ‘het gewicht’ van de opdracht bepalen. In elk van de 13 departementen zijn tenminste twee referentieopdrachten door Berenschot gewogen en ingedeeld. Hiervoor zijn interviews afgenomen. In grote departementen heeft Berenschot een aantal extra afgeleide opdrachten ingedeeld. Het Opdracht Kompas is reeds in november 2023 ter consultatie gepubliceerd. In deze versie 2.0 is op basis van de verkregen reacties een preambule toegevoegd ter nadere verduidelijking voor toepassing in de praktijk. Het Opdracht Kompas is op dit moment nog Excel-document. In combinatie met de zzp-starttarieven wordt hiervan begin 2025 een webbased module gebouwd.
Ter kennisname:
Matrix zzp-starttarieven film- en AV-productie | versie 1.0
De Matrix omvat de door Berenschot berekende starttarieven waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen onderhandelen over een passende vergoeding voor werkzaamheden. Dit is gebeurd op basis van een benchmark tussen de Cao Toneel en Dans en de Cao voor het Omroeppersoneel. Het benchmark-rapport ‘‘Van loon naar zzp-starttarief’ met daarin de berekende zzp-starttarieven is reeds bij de consulatie in november 2023 gepubliceerd. De Matrix is hiervan een handzame doorvertaling in tabellen voor toepassing in de praktijk.
Ter kennisname:
Leidraad veilig en gezond werken AV-sector | versie 2.0
Versie 1.0 van de Leidraad is in november 2023 reeds via openbare consultatie voorgelegd aan het veld en is vervolgens bijgesteld en gepubliceerd en sinds 1 april 2024 in werking. De Leidraad omvat uitgangspunten om de fysieke en psychosociale veiligheid te waarborgen van opdrachtnemers die betrokken zijn bij het maken van professionele AV-producties. Het accent in versie 1.0 lag op de draaiperiode. Desgevraagd is de Leidraad doorontwikkeld en versie 2.0 omvat nu het hele proces van ontwikkeling tot en met postproductie. Het toepassingsbereik blijft in alle fases beperkt tot die omstandigheden waarbij de aard van de werkzaamheden met zich meebrengt dat een opdrachtnemer met anderen moet samenwerken en hiervoor coördinatie en planning door de opdrachtgever vereist is en de opdrachtgever de omstandigheden heeft bepaald waaronder wordt gewerkt. Het is de bedoeling dat versie 2.0 van de Leidraad met ingang van 2025 wordt toegepast.
Ter kennisname:
Begrippenkader AV-sector | versie 2.0
Versie 1.0 is reeds bij de consulatie in november 2023 gepubliceerd. Vervolgens is de lijst bijgesteld en voor toepassing in de praktijk gepubliceerd in januari 2024. Desgevraagd is in versie 2.0 een aantal begrippen toegevoegd voor met name animatie. Het Begrippenkader is bedoeld om veel gebruikte begrippen bij de onderhandeling over contracten te voorzien van een neutrale definitie, opdat opdrachtnemers en opdrachtgevers over hetzelfde praten als zij deze bij de onderhandeling gebruiken. Versie 2.0 van het Begrippenkader kan met ingang van 2025 worden toegepast.
Ter kennisname:
Meer informatie
De ketentafel Film/AV productie werkt sinds september 2022 binnen het programma fairPACCT van Platform ACCT aan de ontwikkeling van praktijkinstrumenten in het kader van de nadere uitwerking van de Fair Practice Code en de Intentieverklaring Audiovisuele Sector, onder leiding van onafhankelijk voorzitter Doreen Boonekamp.
Deelnemers aan de ketentafel Film/AV productie zijn: Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA), Nederlandse Content Producenten (NCP), Nederlandse Publieke Omroep (NPO), College van Omroepen (CvO), Kunstenbond, FNV Media & Cultuur, FijnWeekend, Dutch Directors Guild (DDG), Dutch Production Association (DPA), Auteursbond, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse vereniging van Cinema-Editors (NCE), Netherlands Society of Cinematographers (NSC), Vereniging Constructief Audio (VCA), Art, Costume en Make-up & Hair professionals (ACM), Post supervisors Netwerk Nederland (PNN), ACT acteursbelangen (ACT) en de Nederlandse Agenten Associatie (NAA).
FairPACCT ketentafel Film/AV productie (lees verder onder het kopje ‘actueel’ of ‘over de tafel’)
Gerelateerde berichten
Fair pay praktijkinstrumenten: Officieus Functiehuis en Standaardregeling secundaire arbeidsvoorwaarden archeologie
De ketentafel Archeologie s c.s. presenteert bij deze een officieus Functiehuis en een Standaardrege
Zomerconsultatie fair pay praktijkinstrumenten uitgebreid: nu voorstellen vanuit 3 ketentafels!
Je mening geven over de voorstellen voor nieuwe praktijkinstrumenten gericht op eerlijke betaling in
Inzicht in beloning aan fotografen bij culturele werkzaamheden
In het voorjaar van 2024 heeft de ketentafel Fotografie een enquête laten houden door onderzoeksbur