Popsector presenteert rapport over inkomenskloof tussen inzet en inkomsten popmuzikanten

Foto: Joris Brouwer

De ketentafel popmusici presenteerde vandaag op ESNS 2023, na een jaar onderling overleg, een analyse van de inkomenskloof tussen de actuele gages en een passend en eerlijk honorarium (fair pay) voor popmuzikanten. Dit gebeurde in het panel Faire Gages in de Popsector met fairPACCT programmamanager Noud van de Rhee, Pien Feith van Friendly Fire B.V., Rita Zipora van BAM! Popauteurs, Jolanda Beyer van Patronaat en Will Maas namens Kunstenbond, onder leiding van moderator Oscar Kocken.

Conclusie van de analyse: per jaar is er € 7,8 miljoen méér nodig voor fair pay. De analyse en het bijbehorende rapport, De kloof tussen inzet en inkomsten van popmuzikanten, werden uitgevoerd door adviesbureau Berenschot. Staatssecretaris Gunay Uslu nam ter afsluiting van het panel het rapport in ontvangst.

Het rapport omvat onder andere “een online instrument in de testfase dat antwoord geeft op hoe je tot een fair tarief komt dat passend is bij de carrière-fase van een artiest/act én tegelijk ook past bij hoe de popsector werkt” (VNPF). Niet alleen worden met dit rapport de contouren van een honorariumrichtlijn voor optredende muzikanten zichtbaar, maar ontstaat er ook inzicht in de stappen die nog moeten worden gezet om fair pay binnen de sector te realiseren.

a

Magazine made for you.