Foto: digiPACCT / Publicatie: 09/08/24
De rekentool cao-salaris-naar-zzp-tarief van digiPACCT is vernieuwd. Deze tool, oorspronkelijk opgesteld in 2019 op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), is bedoeld als aanvulling op de Checklist Fair Practice. Sindsdien is de rekentool verder doorontwikkeld als onderdeel van digiPACCT. Met de rekentool kunnen alle bestaande cao-salarissen worden vertaald naar zzp-tarieven. De tool beoogt hiermee een handvat te bieden bij het opstellen van begrotingen die gebaseerd zijn op een eerlijke beloning, en een handvat te bieden bij de beoordeling van het toepassen van het beginsel Fair Pay van zelfstandigen – als onderdeel van de Fair Practice Code.
fairPACCT
In november 2021 is Platform ACCT daarnaast gestart met het driejarige programma ‘Verbetering Arbeidsvoorwaarden en Collectieve Afspraken’ (fairPACCT) om de totstandkoming van collectieve afspraken over betere arbeidsvoorwaarden binnen verschillende disciplines te bevorderen. Daarbij is het doel om middels de zogeheten ketentafels de Fair Practice Code te vertalen naar concrete hulpmiddelen voor toepassing in de praktijk. Deze hulpmiddelen, waaronder specifieke rekentools per branche, zijn ieder op hun eigen autonome en onafhankelijke manier tot stand gekomen en afgestemd op sectorspecifieke variabelen en unieke omstandigheden, en daarmee leidend voor de werkenden (en werkverleners) in die branche.
digiPACCT rekentool
Om de digiPACCT rekentool in lijn te brengen met de ontwikkelingen binnen die ketentafels, zijn de grondslagen en uitgangspunten van de rekentool de afgelopen maanden herzien. Het resultaat is een actueel en toekomstbestendig hulpmiddel. Voor meer toelichting en verantwoording over de rekentool klik je hier.
Bij het maken van de rekentool is bewust gekozen voor eenvoud. Eén algemene, eenduidige en niet te gedetailleerde benadering die door alle organisaties in de hele culturele en creatieve sector gebruikt kan worden voor het omzetten van cao-lonen naar (minimum) zzp-uurtarieven die als ‘eerlijk’ beschouwd kunnen worden. Hierdoor ontbeert de tool bewust de sector- en beroepsspecifieke benadering en afstelling die uiteindelijk nodig is om in elk individueel geval te komen tot een echt passend redelijk tarief voor de zzp’ers met wie de organisatie een contract afsluit.
_____________________________________________________________________________
Zelf een eerlijk zzp-tarief berekenen? Klik op:
_____________________________________________
Beoordeling Fair Practice
Let op: de beoordeling over het ‘Fair Practice’ zijn van organisaties is vooralsnog voorbehouden aan de Raad voor Cultuur en de sectorspecifieke Cultuurfondsen. Dit is dus geen taak of verantwoordelijkheid van Platform ACCT. Platform ACCT kan en wil met deze rekentool niet treden in het overleg tussen sociale partners in (sub)sectoren in de culturele en creatieve sector. De tool is enkel bedoeld voor het opstellen van begrotingen die ruimte bieden om in de praktijk Fair Practice te kunnen zijn. Het is mogelijk dat de tool bij onderhandelingen wel als hulpmiddel kan dienen.
Gerelateerde berichten
Cultuur én fair pay voor iedereen
Op 6 juni was er in Utrecht de ‘Meet-Up Fair Pay en Fair Practice’. Georganiseerd door fairPACCT
Aanbevelingen voor contracten en zzp’ers in de archeologie
De Ketentafel Archeologie heeft in november 2023 o.a. een ‘Standaardregeling secundaire arbeidsvoo
Fair pay praktijkinstrumenten: Officieus Functiehuis en Standaardregeling secundaire arbeidsvoorwaarden archeologie
De ketentafel Archeologie s c.s. presenteert bij deze een officieus Functiehuis en een Standaardrege