Ketentafel Freelance Klassieke Musici
Passende tarieven voor freelance musici in het klassieke genre
Doel:
Ontwikkelen van een tariefrichtlijn voor freelance musici in het klassieke genre, buiten het cao-domein
Soort activiteit:
Zo’n 12 vertegenwoordigers uit kringen van musici, orkest- en ensembleorganisaties, programmeurs, muzikale projecten en festivals werken aan het ontwikkelen van een tariefrichtlijn. Zij doen met hulp van het fairPACCT programma onderzoek, maken analyses en ontwikkelen concrete producten voor toepassing in de praktijk.
Looptijd:
Vanaf juni 2022
Samenwerkingspartners:
Platform voor Freelance Musici, Kunstenbond/Ntb, diverse directies/programmeurs van podia, festivals, ensembles, orkesten en koren
A: Inzichtelijk maken van de beroepspraktijk en tijdsbesteding van freelance klassieke musici per type optreden/concert.
D: Het benutten van vakspecifieke online en offline gremia zoals landelijke festivals, congressen en bijeenkomsten van vertegenwoordigers uit het veld voor de externe communicatie en gedachtewisseling over de ketentafel, haar bevindingen en (voorlopige) voorstellen.
E: Het bestuur van Platform ACCT betrekken om de praktijkinstrumenten van de ketentafel mee te nemen in de uitwerking van de arbeidsmarktagenda culturele en creatieve sector, onder andere in een sectoraal convenant.
- Onderzoek beroepspraktijk en tijdsbesteding
- Vergelijking tarieven andere HBO-geschoolden
- Opstellen functiebeschrijvingen en -inschalingen categorieën musici
- Ontwikkelen (gedifferentieerde) tarievenrichtlijn optredens/concerten gelet op beroepspraktijk, tijdsbesteding en functie
- Ervaringspanel
- Klankbordgroep deskundigen en financiers
- Publiciteit
- Beroepscongressen/(sociale) vakmedia
- Bestuur Platform ACCT
- Werven ambassadeurs
- Model-overeenkomsten tussen werkverleners en werkenden gelet op (gedifferentieerde) tarievenrichtlijn optredens/concerten
- Model-voorwaarden vanuit subsidieverstrekkers voor werkverleners t.b.v. werkenden gelet op (gedifferentieerde) tarievenrichtlijn optredens/concerten
- Inzetten ambassadeurs in politiek en samenleving
- Sociale dialoog tussen werkverleners en werkenden:
- Borging praktijkinstrumenten incl. periodieke actualisatie
- Verdere professionalisering van werkenden qua arbeidsvoorwaarden
- Verbetering arbeidsvoorwaarden werkenden, ook in beleid en regelgeving
- Handhaving fair pay/fair practice door overheden nader te bepalen
F: Desgewenst aansprekende ambassadeurs werven om het draagvlak voor de voorstellen van de ketentafel in de politiek en binnen de samenleving te vergroten.
2 G - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin congue turpis elit, nec imperdiet ligula blandit ac.
B: Een vergelijking bieden met inkomens/tarieven van andere hbo-geschoolden.
C: Functiebeschrijvingen en -inschalingen vervaardigen van categorieën freelance musici.
D: Een (gedifferentieerde) tarievenrichtlijn ontwikkelen voor de honorering van freelance musici bij optredens/concerten gelet op hun beroepspraktijk, tijdsbesteding en functie.
A: Het doen van concrete aanbevelingen door de ketentafel gericht op de implementatie van de praktijkinstrumenten door de werkverleners ten gunste van voor hen werkenden.
- Ontwikkelen arbeidsmarktmonitor
- Formuleren regeling standaard arbeidsvoorwaarden incl. werkomstandigheden
B: Het formuleren van criteria die gelet op de ontwikkelde praktijkinstrumenten in de subsidievoorwaarden van de overheden en publieke fondsen zoveel mogelijk opgenomen zouden moeten worden.
A: De voorlopige voorstellen van de ketentafel voor commentaar voorleggen aan een breder ervaringspanel met werkenden, werkverleners, bemiddelaars en vakopleidingen uit alle betrokken geledingen.
B: De voorlopige voorstellen van de ketentafel tevens voor reactie voorleggen aan een klankbordgroep van deskundigen en financiers.
C: De communicatiemiddelen van Platform ACCT inzetten om de voortgang, bevindingen en definitieve voorstellen van de ketentafel breder te verspreiden.
C: Inzetten van ambassadeurs in politiek en samenleving om het draagvlak voor de voorstellen van de ketentafel te vergroten.
3D: Het onderzoeken van mogelijkheden om de culturele sector (weer) aantrekkelijk te maken zodat men erin wil (blijven) werken. Denk aan: het gericht aanbieden van scholing tegen gereduceerd tarief voor zzp’ers, een vorm van een sociaal vangnet, persoonlijke (door)groei mogelijkheden, coaching, advies en mogelijke andere (verplichte) collectieve regelingen waaronder aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en op termijn mogelijk een pensioenverzekering. Dit alles leidt tot meer aantrekkelijkheid en geeft zzp’ers ruimte om te ondernemen en hun eigen verantwoordelijkheid te (kunnen) nemen.
3E: Onderzoeken hoe de gekozen verbeteringen (vertaald in de praktijkinstrumenten) kunnen worden vertaald naar de positie van de producent. Dit zou ook kunnen behelzen dat wordt onderzocht of producenten een structurele subsidie voor hun bureau/productiehuis vanuit de overheid zouden kunnen krijgen.
3F: Het inzetten van ambassadeurs in politiek en samenleving om het draagvlak voor de voorstellen van de ketentafel te vergroten.
3 G - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin congue turpis elit, nec imperdiet ligula blandit ac. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin congue turpis elit, nec imperdiet ligula blandit ac.
3 H - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin congue turpis elit, nec imperdiet ligula blandit ac. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin congue turpis elit, nec imperdiet ligula blandit ac.
A: Het formuleren van voorstellen hoe de sociale dialoog tussen (organisaties van) werkenden en werkverleners na het eerste jaar van begeleiding vanuit Platform ACCT binnen de freelance klassieke muziek zelfstandig kan worden voortgezet, gericht op borging en periodieke actualisatie van de praktijkinstrumenten. Ook wordt rekening gehouden met verdere professionalisering van de werkenden qua arbeidsvoorwaarden.
B: Tevens waar mogelijk inzet ten behoeve van de algemene verbetering van de arbeidsvoorwaarden van de werkenden in beleid en regelgeving.
C: Hierbij dienen in elk geval de drie overheidslagen via het ministerie van OCW, het IPO en de VNG betrokken te worden. De verdere uitwerking over de honorering en handhaving is nader te bepalen.
4D: Periodieke actualisatie van de praktijkinstrumenten van de ketentafel, ook gelet op veranderende wetgeving.
De ketentafel graphic kun je op de desktop en tablet bekijken.
Actueel
Blijf op de hoogte van het nieuws, de laatste updates en belangrijke mededelingen over de ketentafel Freelance Klassieke Musici.
Over de tafel
In de wereld van de klassieke muziek bestaan cao’s voor de grote symfonieorkesten (inclusief de cao Remplaçanten Nederlandse Orkesten) en sinds kort ook voor de muziekensembles. Deze arbeidsvoorwaarden zijn een goede norm voor het niveau van arbeidsvoorwaarden voor musici in loondienst en freelancers die in opdracht van deze organisaties werken. Buiten deze door cao’s gereguleerde inzet bestaat een omvangrijke beroepspraktijk voor freelance musici die minder zichtbaar is. Zo worden musici bijvoorbeeld projectmatig ingehuurd voor koorbegeleiding, een projectorkest, een solo-optreden bij een evenement of een festival al dan niet met een ensemble. De vergoeding die musici voor deze optredens (en voorbereiding met bijkomende werkzaamheden) ontvangen kent geen eenduidige referentie. De deelnemers van de ketentafel willen hier graag in voorzien en werken aan een honorariumrichtlijn die door musici en hun opdrachtgevers in de praktijk kan worden gehanteerd.
Zoektocht naar juiste vertegenwoordiging van omvangrijke deelsector
Bij de ontwikkeling van deze ketentafel ontstond vanuit het programma een goede samenwerking met het Platform voor Freelance Musici (PvFM, onderdeel van de Creatieve Coalitie). Vanaf maart 2022 zijn gesprekken gevoerd over de opgave en de aanpak. Daarbij is vooral een vraagstuk welke partijen bepaalde groepen van werkverleners of opdrachtgevers kunnen vertegenwoordigen. Opdrachtgevers zijn een mix van onder meer particulieren, projectorganisaties, podia in diverse soorten en maten en commerciële producenten (festivals, muziekproducties). Hoewel deze beroepspraktijk behoorlijk omvangrijk is, lijken vertegenwoordigende koepels van werkverleners of organisaties vrijwel afwezig. Dit vraagt om een creatieve aanpak waarbij gezaghebbende en deskundige opinieleiders uit de deelsector in de ketentafel worden opgenomen. Een eerste bijeenkomst in juni 2022 leverde een volle overlegtafel op met een brede en enthousiaste samenstelling. De groep heeft zich als doel gesteld om te komen tot een goed onderbouwde en praktisch te hanteren tariefrichtlijn. Hierbij maakt de ketentafel gebruik van onafhankelijke onderzoekers van de bureaus Knyfe en Berenschot.
Onderzoek
Voor- en achtergrondonderzoeken brengen doorgaans de huidige stand van zaken binnen een deelsector in kaart. Deze onderzoeken, die worden uitgevoerd in opdracht van Platform ACCT, vormen de leidraad bij het bepalen van de meeste urgente zaken van de ketentafel.
Startdossier
Het startdossier omvat het proces van het opstarten van de ketentafel. Daarnaast biedt het inzicht in relevante onderzoeken, regelingen, ontwikkelingen, partijen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden binnen de deelsector.
Deelnemers
Deelnemers aan deze ketentafel zijn onder meer Platform voor Freelance Musici, Kunstenbond/Ntb, diverse directies/programmeurs van podia, festivals, ensembles, orkesten en koren.
Doelennotitie
De doelennotitie omvat de beoogde doelen van de ketentafel met betrekking tot praktijkinstrumenten, draagvlak en communicatie, implementatie en borging en handhaving.
Praktijkinstrumenten
Bij de te maken praktijkinstrumenten door de ketentafel kan gedacht worden aan goede voorbeelden, begrippenkader (met definities), handleiding, honorariumrichtlijn, voorstellen voor (collectieve) afspraken.
Op de hoogte blijven?
Wil je graag op de hoogte blijven van alle stappen die er binnen het programma worden gezet richting betere arbeidsvoorwaarden en collectieve afspraken? Meld je hier aan voor de fairPACCT nieuwsbrief. Bekijk hier de eerdere edities van onze nieuwsbrief.