Ontwerp: Formfest, Grafisch Geluk
Fair pay praktijkinstrument
De ketentafel Kunstprofessionals in Cultuureducatie en Amateurkunst van fairPACCT presenteert bij deze de ‘Handreiking Tarieventool’. Deze bevat 13 typen hoofdactviteiten en is bedoeld voor zelfstandigen in deze culturele deelsector en hun opdrachtgevers, voor wie er geen cao van toepassing is. De handreiking heeft als bijlage een separaat excel-bestand met financiële achtergrondgegevens. De tabellen voorzien van adviestarieven met zzp-opslag en resp. inclusief en exclusief opslag voor bijkomende werkzaamheden zijn eveneens als aparte bijlage beschikbaar. Als specifieke onderleggers gelden een referentiekader over bestaande cao’s en richtlijnen plus een onderzoek naar thans vergoede en niet vergoede werkzaamheden.
Praktijkinstrument:
SFM i.s.m. FairPACCT Ketentafel Cultuureducatie en Amateurkunst fair pay praktijkinstrument: ‘Handreiking Tarieventool voor zelfstandige kunstprofessionals en hun opdrachtgevers. Definitieve versie. November 2023.’
Specifieke onderleggers:
Terugblik op consultatie
Een reactie betrof de tarieven voor de hoofdactiviteit: ‘Verzorgen van workshops/trainingen, coaching voor en met leerkrachten, andere begeleiders en besturen.’ De geconsulteerde vond deze te laag ten opzichte van die voor de hoofdactiviteiten met betrekking tot het verzorgen van lessen. Deze reactie heeft geleid tot verhoging van de tarieven voor train de trainers e.a. In een andere reactie werd gevraagd om de positie van de werkenden binnen de museumeducatie te verduidelijken. Het gaat daarbij om het verzorgen van rondleidingen, lessen en workshops. Deze werkzaamheden horen bij de 13 eerder door de ketentafel onderscheiden hoofdactiviteiten, op een enkel punt is dit geëxpliciteerd. De andere reacties hebben geleid tot een paar verhelderingen. FairPACCT verzendt ook nog een specifiek mailbericht aan diegenen die gereageerd hebben.
Vooruitblik op extra activiteiten
Met het oog op de implementatie van de algemene Handreiking Tarieventool is de ketentafel aan de slag met specifieke handreikingen voor de 13 hoofdactiviteiten. De bedoeling hiervan is dat zelfstandigen en hun opdrachtgevers in één oogopslag kunnen zien wat de fair pay adviestarieven voor hen zijn.
De ketentafel is zich ervan bewust dat met name de gemeentelijke subsidies de afgelopen jaren fors zijn verminderd. Zij heeft zich daarom al in juni 2023 met de brief ‘Noodzaak lokale basisinfrastructuur en fair pay-impuls voor cultuureducatie en amateurkunst’ tot de Tweede Kamer gericht in afschrift aan de staatssecretaris van OCW, IPO en VNG. Er zijn actuele ontwikkelingen die een verbetering kunnen betekenen. Zoals de komende propositie van de VNG over de borging van cultuur op lokaal niveau. En de uitwerking van het rapport ‘Op weg naar herpositionering.’ dat het IPO al in november 2022 heeft laten maken over het provinciale cultuurbeleid. Voorts kunnen het per 2025 beoogde Nationaal Akkoord Amateurkunst en de huidige pilots van positieve betekenis zijn.
Landelijke organisaties zoals Kunsten ’92, LKCA, Cultuurconnectie en de Creatieve Coalitie incl. de Kunstenbond zijn belangrijke partners voor de ketentafel om de relevantie van cultuureducatie en amateurkunst en de daarbij behorende fair pay praktijkinstrumenten over het voetlicht te brengen.
Gerelateerde berichten
Cultuur én fair pay voor iedereen
Op 6 juni was er in Utrecht de ‘Meet-Up Fair Pay en Fair Practice’. Georganiseerd door fairPACCT
Actuele tabellen met fair pay zzp-tarieven en salarissen
Vanaf 22 juli tot 19 september zijn de fair pay voorstellen van de ketentafel Professionals in Cultu
Tien concrete voorstellen voor fair pay in cultuur: reageer nu!
Je mening geven over de voorstellen met tien nieuwe praktijkinstrumenten gericht op eerlijke betalin